Arrangementer

FORÅRSPROGRAMMET 2023

 

Hermed efterprogrammet 2023 for Historiske-topografisk selskab for Frederiksberg.

 

Onsdag d. 6. september kl. 17:30 – 19:00

Stjerne Radio og Holger Danske

I radioforretningen “Stjerne Radio” på Istedgade blev den illegale sabotageorganisation Holger Danske dannet. En lille kreds af aktivistiske personer forøvede i 1943 sabotage mod danske virksomheder, der arbejdede for tyskerne. En væsentlig del af disse skete på Vesterbro og Frederiksberg. Kronen på værket var Holger Danskes sabotage mod Forum den 24. august 1943.
Foredraget fortæller historien om den modstand, der udsprang fra Stjerne Radio i 1942-1944.

Foredragsholder er ph.d. Peter Birkelund, tidl. arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet.

 

Foredraget holdes i 4. maj kollegiets festsal. Tilmelding stadsarkivet@frederiksberg.dk

 

 

 

Tirsdag d. 10. oktober kl. 17 – 18.30

 

Frederiksberg uddanner og bevæger

 

Med udgangspunkt i bogen ”Gå Tur. København og Frederiksberg. 52 ture” (tur nr. 16) vil Dorrit Christensen og Elsebeth Parsbæk, to af bogens fem forfattere, guide Hist-Top-medlemmerne på en ca. 5 km lang tur fra Frederiksberg Allé Metrostation til K. B. Hallen Station.

Temaet er overordnet ”Frederiksberg uddanner og bevæger”, men vi vil også komme ind på andre emner undervejs.

På turen ser vi en nyere del af Frederiksberg Kommune. I 1900-tallet blev der oprettet flere og flere uddannelsessteder, så kommunen i dag kan kaldes en uddannelsesby. Borgerne kan få uddannelser på flere niveauer fra håndværkeruddannelser til professionsuddannelser og universitetsuddannelser. Samtidig voksede befolkningen og der opstod behov for både sportsfaciliteter og boliger, som folk havde råd til at betale. Undervejs hører vi om de uddannelsessteder, fritidsfaciliteter og betalbare boliger vi kommer forbi. Det vil være muligt at købe Gå Tur – bogen til en ”skarp” pris (= 225 kr.).

 

Turen starter ved Frederiksberg Allé Metrostation, og slutter ved K. B. Hallen.

Tilmelding stadsarkivet@frederiksberg.dk

 

 

Onsdag d. 25. oktober kl 17:30 – 19:00

Fra Danmark til Theresienstadt

 

470 børn og voksne blev som følge af jødeaktionen i oktober 1943 deporteret til Ghetto Theresienstadt i det såkaldte Protektorat Böhmen-Mähren. Her kom de til at opholde sig i halvandet år. Foredraget tager udgangspunkt i fangernes perspektiv, deres oplevelse af tilfangetagelse og deportation, samt det daglige liv under fangenskabet.

Silvia Goldbaum Tarabini er cand.mag. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og ph.d. i moderne historie fra Zentrum für Antisemitismusforschung ved Technische Universität Berlin. Hendes forskning bygger på et omfattende materiale, der stammer fra en tredjedel af de overlevende, herunder dagbøger, vidnesbyrd, breve, spørgeskemaer udfyldt efter hjemkomsten samt interviews med overlevende.

Foredraget holdes i 4. maj kollegiets festsal. Tilmelding stadsarkivet@frederiksberg.dk

 

 

Torsdag d. 7. december kl. 14-16.

Præsentation af Frederiksberg Gennem Tiderne 2023

Sted: Kommunalbestyrelsens håndbibliotek, Frederiksberg Rådhus

 

Traditionen tro inviterer vi i december til præsentation af årbogen ved Selskabets formand, Borgmester Michael Vindfeldt. Vi byder i den anledning også på en forfriskning, og opfordre alle til at møde op og afhente deres eksemplar af bogen, så vi sparer lidt på forsendelsesomkostningerne.